BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, October 15, 2009

10 Tips Untuk Kempiskan Perut1. Pentingkan kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melakukan beratus-ratus sit-ups setiap hari! Satu ataupun dua sesi seminggu dengan latihan berkualiti sudah mencukupi. Don’t overtrain.

2. Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sesi, pelbagaikan latihan abs! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.

3. Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure it’s your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).

4. Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin.

5. Untuk sesi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to tiga set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!

6. Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!

7. Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memiliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.

8. Look after your calories. Seperti mana yang saya katakan dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!

9. Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!

10. Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

0 comments: